Una mirada al pasado sin perder de vista el futuro  

  Estas en: Portada arrow Colaboraciones arrow · Todas arrow La guerra colonial d'Ifni-Sàhara (1957-1958)

Menú principal
Portada
Bienvenida
¿Dónde está IFNI?
¿Cómo llegar a IFNI?
Un poco de historia...
Acerca de...
Contenido
Noticias
Colaboraciones
Artículos digitales
Proyectos solidarios
Libros - Revistas
Documentos
Gastronomía
Vídeos en Youtube
Vídeo en Facebook
Recursos
Foro
Eventos
Fotos (en Facebook)
Enlaces de interés
Preguntas Frecuentes
Contactar
Búsqueda avanzada
Mapa del Sitio
Acceso
Teclee sus datos:





¿Recuperar clave?
Para obtener acceso, por favor, contacte con el Administrador.
¿Quién está en línea?
Hay 4 invitados en línea
Datos del Portal
Usuarios registrados: 435
Noticias y Artículos: 1560
Enlaces de interés: 103

Sindicación


  El Rincón de Sidi Ifni
Este sitio está diseñado
para verse mejor con una
resolución mínima de
1024x768


Creative Commons License

La guerra colonial d'Ifni-Sàhara (1957-1958) Imprimir E-Mail
Nil Prat Valero
Escrito por Nil Prat Valero   
jueves, 30 de diciembre de 2010

La guerra colonial d’Ifni-Sàhara (1957-1958): uns “incidents” per a Franco, un oblit per a la democràcia

Estudi documental i bibliogràfic dels antecedents, de les seves causes i de les seves conseqüències

Introducció

Actualment, sembla ser que no està de moda fer memòria del que va passar. Aquest exercici tan necessari de memòria històrica que tan sovint s’abandona és el que ens ha portat a que quan parlem a algú de què fou la Guerra d’Ifni poques persones sàpiguen que aquesta fou una guerra en la que els nostres propis avis podrien haver lluitat.

Així i sempre tenint present l’objectivitat i el rigor que ha de tenir la informació donada, els principals objectius d’aquest treball que s’han volgut assolir són:

  • Repassar un petit retall de la història del nostre país a l’Àfrica, en concret el conflicte d’Ifni.
  • Recuperar per a la memòria present una guerra que tot i haver ocorregut fa només 50 anys és desconeguda per a molta gent d’ara.

La ignorància d’avui dia cap al que aquest conflicte fou és el resultat de la forta censura que el règim de Franco imposà a aquells “incidents” i que molt pocs han explicat en llibres o revistes a la seva tornada. Aquest treball no pretengué ser mai un simple treball d’agafar un parell de llibres i copiar la informació d’aquests sense més. La poca informació que hi ha sobre el tema i els escassos mitjans a partir dels quals explicar el tòpic ha fet que la recerca de fonts des de les que extreure-hi informació fos la tasca més difícil del projecte.

Com òbviament es tracta d’un projecte d’història, les principals fonts emprades han estat llibres d’experiències de militars a la guerra o documents més rigorosos pel que fa a la informació publicats per oficials de l’exèrcit o historiadors ja dedicats al tema. Tanmateix, les associacions de veterans de la guerra que m’han permès accés als seus arxius han facilitat moltes de les il·lustracions fotogràfiques que descriuen amb imatges el que fou el conflicte.

Tot i així, curiosament, potser el més difícil d’aquest treball d’història ha estat la recerca d’informació objectiva i de la comandància (referent a les operacions realitzades), ja que bàsicament el que predominen són els redactats de memòries a la guerra o fòrums de les experiències viscudes que els fills dels participants han escrit a la xarxa d’Internet.

Això no ha dificultat però, la comunicació amb associacions de veterans que m’han facilitat llibres antics, fotografies o mapes útils i fonamentals per a l’elaboració del treball. Cal dir com a curiositat que un dels llibres emprats escrit per un coronel d’Artilleria ja fallit només estava en venta a Sevilla des d’on fou portat per tal de fonamentar aquest treball.

Tanmateix, cal destacar la dificultat en contactar amb algun militar espanyol que participés activament en el conflicte, tot i que finalment l’Associació Catalana de Veterans d’Ifni i l’Associació de Paracaigudistes de Catalunya me’n facilitaren dues adreces.

Per concloure aquesta introducció només caldria remarcar que el punt de vista des del que les operacions militars i les explicacions del desenvolupament han estat realitzades és des de l’espanyol, entre d’altres coses per la nul·litat de mitjans informatius en quant a la visió dels rebels i pel secretisme amb el que els francesos dugueren a terme les operacions com després s’observarà que no ha permès trobar àmplia informació sobre el conflicte a mitjans de comunicació francesos (com el diari Le Monde).

Aquí comença l’exercici de memòria d’aquest treball per a recordar què fou la Guerra d’Ifni, una guerra oblidada per la història.

Nota del administrador:

Por la extensión de  este artículo (138 páginas) no ha sido posible reproducirlo integramente, para leerlo haga clic en el enlace de abajo y lo podrá leer en formato PDF.

pdf La guerra colonial d'Ifni-Sàhara (1957-1958) (4,85 Mb)

Comentarios
Buscar
¡Sólo los usuarios registrados pueden escribir comentarios!
Temporalmente se han desactivado los comentarios anónimos por estar sufriendo un ataque de SPAM masivo (mensajes plublicitarios no deseados). En cuanto sea posible se activará esta función nuevamente.
No obstante, si desea dejar un comentario sin estar registrado, por favor, use el formulario de contacto disponible, indique el artículo al que desea hacer el comentario, el nombre o apodo que desea usar y el texto del mismo.
Nosotros nos encargaremos de publicarlo por usted.
Disculpen las molestias
mbayona   |27-10-2011 18:08:13
HA!! y perdonar si os molesto,no es esta mi intención.......solo es poner los puntos sobre las ies......ademas en internet se puede traducir todo de inmediato....un saludo de este catalan.
mbayona   |27-10-2011 18:03:37
Por lo menos tendriais que tener un poco de respeto a como se espresa este compañero,pero parece ser que de modales no entendeis,ya ha pasado (por suerte) aquello,"hable en cristiano".Estamos en un país que oficialmente tiene estos idiomas, gallego euskera catalan y CASTELLANO,quereis más riqueza que esta.
Jose J. Perez   |25-09-2011 20:16:06
Y el catalán ¿no es un IDIOMA español?
Si lo dudais leeros la Cnstitución
alfonso carlos  - guerra Ifni- Sahara   |13-06-2011 16:50:42
creo que aqui se devia escribir en castellano
jc.rodriguezsv   |08-01-2011 14:12:34
Creí que estábamos en una página en idioma castellano. No entiendo que hace esto aquí. Saludos.

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

 
PortadaAcerca de...Contactar
Este portal es un PROYECTO PERSONAL y NO está vinculado a ninguna asociación o grupo.
Los artículos de colaboración y las opiniones y comentarios de los usuarios son de su entera propiedad y responsabilidad,
expresados con total libertad y sin ningún tipo de censura por parte del Administrador o sus colaboradores.
El Rincón de Sidi Ifni, 2009-2024